Krachtig staan na een bore-out: een kwetsbaar verhaal

Wie zijn bore-out wil blussen, laat beter zijn talenten wakker kussen - Volkr8

Het is je zeker al eens gevraagd op een sollicitatiegesprek, in een workshop of gewoon op café ‘Waar ben jij goed in?’. 

Het klinkt als een gemakkelijke vraag, maar is het dikwijls niet. Ik praat niet zo gemakkelijk over mijn talenten. Het bracht mij in verlegenheid en meestal somde ik wat competenties op om dan snel naar het volgende onderwerp te gaan.

Deze blog is een pleidooi om even je tijd te nemen om op onderzoek te gaan naar talenten.

 

Maar hoe weet je dan wel wat je talenten zijn?

Ik had ook steeds het gevoel dat ik niet stevig stond, anderen lieten mij struikelen. Mijn professionele omgeving had het dikwijls over ‘de talenten’ van een bedrijf. Het talent als persoon.

 Ik geloof dat iedereen talenten heeft en dat wij elkaar kunnen versterken door connectie te maken. Ik moest soms heel veel, van anderen en van mezelf, dat ik vergat wat ik nu echt wou. Waar ik voor wilde staan. Steeds aanpassen aan de omgeving, steeds verder weg van mezelf. Ik belandde in een bore-out, zonder dat ik het wist.

2017 begon met een professionele smak tegen de grond. 

To create is to resisit, to resit is to create - Stephane Hessel - Volkr8

Gevloerd. Wat nu? Opstaan, dan maar!

Ik moest op zoek gaan naar mijn talenten, uitdokteren wat echt bij mij past. Om op die manier het kostbare op het spoor te komen. Ik zocht andere contexten op, en ze kwamen in het vizier. Maar wat moet ik kiezen? Er is maar een manier, door het te proberen.

Ik kon ongewone dingen uitproberen, snuffelen en plezier maken. Maar de link met een echt talent, had ik zelf nog niet gelegd. Talenten vallen niet op je hoofd. Het is een bochtig parcours van finetunen, slijpen en opnieuw zoeken. Zelf moet ik constant uit mijn comfortzone, nieuwe omgevingen opzoeken. Nieuwe mensen leren kennen en aftasten wat er mogelijk is. Als introvert meisje met sterk ontwikkelde voelsprieten, ja ik noem mezelf nog een meisje, niet altijd een gemakkelijke opgave.

Het is een opeenvolging van enthousiasme en angst. Ik stond vaak alleen, in mijn zoektocht naar talenten en andere omgevingen. Echter lukt het beter met een partner in crime of een soort van sparring partner. Of iemand die voor jou een opblaasbaar pak, denk aan de Michelin Man, voorziet.

Jou terug op de been helpt als het niet goed verlopen is. Want het zoeken van je talenten is niet als zitten op een roze wolk.

Maar de voldoening is des te groter als je kan ontwikkelen en verbinding maken met mensen om zo samen in te zetten op de gedeelde doelen. 

samen zoeken naar krachten - volkr8

De zoektocht naar een passie

Mijn zoektocht nam een versnelling tijdens de workshop van Luk Dewulf ‘Kiezen voor talent van kinderen’. Ik voelde meteen dat ik connectie had met mijn buikgevoel. En het was begeesterend.

Tijdens de workshop van Luk Dewulf werd er ingegaan op de talenten van de deelnemers, ook op de mijne. Ik kreeg ook het privilege te luisteren naar anderen, terwijl ze hun verhaal deden. Als stille genieter een echte verademing. Ik mocht en kon er gewoon ‘zijn’.

Voor het eerst werd aan mij gevraagd “Wat zou jij het liefste doen’? Wat is jouw droom, als je echt alles kon doen?” Ik kwam in contact met mezelf, authentiek en eerlijk. Ik deelde voor het eerst het beeld, van wie ik wil zijn. Wat ik wil doen. Mijn gesprekspartner zei meteen’ Je stem begint te borrelen’ en je ogen te fonkelen’. Het was een krachtige erkenning en verbinding met elkaar.

Talenten kunnen er pas zijn, als ze erkend worden. Die verbinding vond ik onder andere tijdens de opleidingen en workshops het afgelopen jaar  Het verbinden gaat ook steeds gemakkelijker na een aantal fijne ervaringen.

Kunnen connectie maken met gelijkgestemden geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Ik deed de deur van de opleidingen dit jaar meermaals dicht met kleine vleugels en knisperend vuur vanbinnen.

Tijdens de workshop ‘Talentgedreven werken met kinderen’ zag ik meer ogen fonkelen.

Openlijk spraken we met elkaar over wat we graag doen en over onze individuele eigenheid. Er ontstond een ongewone energie aan de tafel, ja zelfs gekir en gegiechel. ‘Dit zouden we elke dag moeten doen’! Quote.

Hoe zet ik ze dan in?

Krachtig staan - kiezen voor talenten -Volkr8

Ik wil nu kiezen voor mijn talenten, ze maken mij gelukkig en begeesteren ook anderen. Het slijpen van mijn talenten is als een neverending story, niet zo magisch als het sprookje. Hoewel het soms aardig in de buurt komt!

Ondertussen blijft het bruisen en maak ik, al meer dan vroeger, bewust ruimte om te genieten van mijn tussentijdse successen. Het parcours blijft er eentje met soms hoge hobbels, maar vastgeklikt lukt de klim wel. Waar het mij zal brengen, weet ik niet. Het is als springen in de diepte en hopen dat het kliksysteem het zal houden.

Wat brengt 2018?

Tijd om even stil te staan bij wat het mij al bracht. Want tussentijds succes vieren, doe ik nog niet genoeg.

Wat mij het meest is bijgebleven is het gevoel van te kunnen geven aan mensen. Om mijn talenten, die af en toe komen piepen, in te zetten.

Zo waren er de kinderen, die naar de (digitale) huiswerkklas komen in Ledeberg. Ik zette mij daar in als vrijwillig kindertalentenfluisteraar. Op die manier bouw ik het zelfvertrouwen van de kinderen opnieuw op. Het durven en mogen falen in de huiswerkklas is mooi om te zien.

Groeien en bloeien van kinderen en jongeren is wat mij nauw aan het hart ligt. Zaadjes planten en oprecht in verbinding gaan met mensen. Echt luisteren en vragen stellen.

Dat is deel van het waarom van ‘Creanaut’. Deel van waarom ik het wil doen. En zeker deel van de oprichting van VOLKR8 VZW! Waar we ons als team in Gent willen professionaliseren in welbevinden van kinderen, jongeren en volwassenen.

Inspiratie, creatie en welbevinden. Als dat geen mooie vooruitzichten zijn. 

Krachtige groet

2 Comments

 1. Zo waar! Zo herkenbaar!
  35 jaar in het kleuteronderwijs hebben me leeg gevreten. Af en toe een boost door oa een project dat ik mocht realiseren waarbij kinderen op ontdekking konden gaan in hun directe omgeving nl bos, techniek klas… . Daarbij heb ik zoveel blijdschap, openhartigheid, gedrevenheid, initiatief, betrokkenheid, creativiteit.. van de kleuters gezien. Dit waren mijn vitaminen om weer verder te gaan. Toch hebben uiteindelijk de dagdagelijkse beslommeringen van het onderwijs, waarbij mijn draagkracht steeds meer belast werd me in een burnout terecht laten komen. Helemaal leeg… En toch heb ik het gevoel dat ik nog zoveel te bieden heb. Zeker wanneer het gaat om met kinderen op stap te gaan en zij mijn leidraad mogen zijn in hun ontwikkelingstocht. De talenten die dan zowel bij hen als bij mij opborrelen zijn …zaligmakend!
  Hopend op een nieuwe invulling in het volgend schooljaar, blijf ik mezelf positief toespreken dat deze beleving met kleuters toch nog moet kunnen…ZIN in leren…ZIN in leven!!

  Katrin Van Mechelen
  1. Dank je voor jouw openhartige reactie. Ik wil je dan ook graag uitnodigen bij Volkr8.
   Ook wij willen inzetten op kinderen, jongeren en volwassenen om op ontwikkelingstocht te gaan. Het is inderdaad zo belangrijk om jouw krachten in te zetten om samen te werken in een maatschappij.

   Volkr8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *