Welbevinden

 

‘Als een vis in het water. Voelt een kind zich goed, dan is dat duidelijk te zien. Op vele manieren toont het dat het gelukkig is.’ (Professor Ferre Laevers)

Ode aan welbevinden

Welbevinden is volgens Volkr8 plezier beleven, met elkaar dingen doen en genieten.

Het is de energie vinden en vitaliteit om te spelen, denken, groeien en te creëren. Maar tegelijk is het eigenlijk ook ontspanning vinden en innerlijke rust ervaren.

Wanneer we ons goed in ons vel voelen, stellen we ons open en zijn we ontvankelijk voor wat er aangeboden wordt. Kinderen zijn dan spontaan, helemaal zichzelf en leergierig. Maar ook ik ga dan meer op ontdekkingstocht en geniet meer van de kleine dingen. Ik stel mij op met de verwondering van een kind en dat is genieten.

Ze durven vragen stellen en zoeken zelf naar antwoorden, tussen de aangereikte handvaten.

Al is welbevinden uiteraard nog veel breder dan dit. Wel is zeker, het is al belangrijk van kinds af.

Naar welbevinden en zelfvertouwen zult gij streven

De workshops, trajecten en groepsbijeenkomsten van Volkr8 streven naar meer welbevinden. Zichzelf competent voelen, gevoel van erkenning ervaren en zingeving zijn sleutelwoorden in onze visie.

Net zoals bij ons is zelfvertrouwen een belangrijke factor in welbevinden. Dit klinkt als een open deur intrappen, echter zetten wij dit graag nog eens in de kijker. Hoeveel moeilijkheden ervaren wij niet als kind, jongeren en volwassene om ons zelfvertrouwen hoog te houden.

Het is een moeilijke strijd voor velen in onze maatschappij. Eenzaamheid, pesten, gepest worden of weinig connectie ervaren met jouw school of werkgever zijn maar enkele voorbeelden.

Zelf heb ik als kind gestotterd. Gevoelig zijn en spreekangst, niet direct de ideale combinatie. Echter heeft mij dit ook veel geleerd, in doorzettingsvermogen en over mijn eigen uitverkoren vluchtroutes.

Net daarom zetten wij zo hard in op talenten, zelfvertrouwen en eigen krachten ontdekken. Omdat wij dan inzetten op een duurzame ontwikkeling van mensen. Waarbij elkaar ontmoeten met gelijke ervaringen en in diversiteit zo belangrijk is.

Iedereen in onze maatschappij heeft moeilijke momenten en elkaar daar vinden, is een krachtig signaal richting welbevinden.

Voeling met jezelf, zult gij eren

Regelmatig contact maken met jouw eigen gevoelens, laat jou toe om te genieten. Het fungeert als een soort kompas. Maar tegelijk zijn die momenten zo waardevol om de tegenslagen sneller te boven te komen. Het stelt jou in staat om sneller weg te gaan uit ongezonde omgevingen.

Dit is dan ook een pleidooi om gevoelens niet uit de weg te gaan. Om ze net te omarmen en kwetsbaarheid als kracht in te zetten. En ja, ook ik ben een emotioneel gevoelig meisje.

Genieten, dromen koesteren & groeien is wat wij scanderen

Glunderen, bulderen, spontaan zingen, huppelen, dansen, lachen, babbelen, spelen is wat wij dan ook waarderen.

Kom genieten, dromen en jezelf verwonderen op de workshops, trajecten en groepsbijeenkomsten van Volkr8.

Veel plezier

Meike Janssens

Kunsteducatief begeleider, talentenfluisteraar & Creanaut

 

Gebaseerd op dit artikel door professor dr. Ferre Laevers

 

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *